keskiviikko 25. kesäkuuta 2014

Laitosruokaa tarpeiden mukaisesti!

Lapin Vasemmistonuoret vaatii ateriapalveluille riittäviä resursseja tarjota monipuolista, ravitsevaa ja terveellistä ruokaa. Laitosruokaa syövät ensisijaisesti lapset ja ikäihmiset. Etenkin perusterveydenhuollon puolella potilaiden keski-ikä on korkea ja he eivät välttämättä ole tottuneet "eksoottisiin" ruokalajeihin. Ruokalistoilla on makuja lähes jokaiselta pallomme mantereelta, esimerkiksi chili con carnea, wokkia ja kuskusia. Syömättä jäänyt ruoka johtaa vanhusten aliravitsemukseen ja ruokahävikin lisääntymiseen.

”Kun seniorin toimintakyky putoaa tasolle, jossa hän ei ole enää orientoitunut aikaan taikka paikkaan, onnellisuus muodostuu arjen pienistä iloista kuten ruokailusta. Aliravittuja ikäihmisiä on paljon, mikä johtuu usein siitä, ettei ruoka maistu” linjaa Lapin Vasemmistonuorten puheenjohtaja ja sairaanhoitaja Jussi Öman.

Lapin Vasemmistonuoret on huolissaan lasten ja ikäihmisten ravitsemuksesta, esimerkiksi riittävästä proteiininsaannista ja erityisruokavalioiden huomioimisesta. Usein kunta hoitaa ateriapalvelun toimittamalla ruuat keskuskeittiöltä niin päiväkoteihin, kouluihin kuin ikäihmisten ateriapalveluihin. Monipuolisia ruokalistoja laadittaessa tulee ottaa huomioon kohderyhmien tarpeet: lapsille on tarjottava vaihtelevaa ruokaa ja vanhuksille tuttuja makuja.

Perinteisiä kotimaisia ruokalajeja on helppo valmistaa näiden kriteerien mukaisesti, eikä hintakaan ole kohtuuton. "Esimerkiksi Sodankylän uudessa keskuskeittiössä otetaan käyttöön strategia, jolla pystytään valmistamaan lähiruokaa puolivalmisteiden hinnalla. Tämä mahdollistetaan muun muassa hyödyntämällä paikallisten tuottajien palveluita ja ennakoimalla ruokien kypsentämiseen kuluva aika esimerkiksi kypsyttämällä osa raaka-aineista yön aikana" Öman selventää.