maanantai 21. heinäkuuta 2014

Älä sairastu syrjäkylillä!

Lapin vasemmistonuoret vastustaa sosiaali- ja terveysministeri Laura Rätyn aikeita vähentää synnytysosastoja sekä ympärivuorokautisia terveyskeskuspäivystyksiä. Tällä hetkellä ympärivuorokautista tk-päivystystä tarjoaa melkein 60 toimipistettä, joiden asiakaskunta on lähes 1 000 000 suomalaista. Uudistuksen jälkeen ympärivuorokautista päivystystä tarjoaisi vain 30 toimipistettä.

”On selvää, että uudistus veisi peruspalvelut entistä kauemmas valtavalta osalta maamme väestöä. LaVanun mielestä säästöjä ei tule hakea kansanterveyden kustanuksella.” 
–Jussi Öman/ Lapin Vasemmistonuorten puheenjohtaja

Pohjoisen pienillä paikkakunnilla välimatkat kodin ja terveyskeskuspäivystyksen välillä kasvaisivat kestämättömän pitkiksi. Taannoin Sodankylän kunta keskitti yö- ja viikonloppupäivystyksen Rovaniemelle. Mikäli Ivalon terveysasema kokisi samanlaisen kohtalon, ivalolainen joutuisi matkaamaan lääkäriin 290km ja utsjokelainen 450km. Ajallisesti matkat tekisivät autolla 3,5-6h. 

Tilanne ei ole suurempien paikkakuntienkaan näkökulmasta sen edullisempi: Koska lisää resursseja ei jaeta, suurempien sairaaloiden jonot tulevat pitenemään entisestään ja hoitoonpääsy viivästyy. 2013 keskimääräinen jonotusaika Lapin keskussairaalan yhteispäivystyksessä vaihteli kolmen ja neljän tunnin välillä. Etelän suurilla kaupunkialueilla ongelmaksi nousisi aluejako eli kuka on minkäkin sairaalan asiakas.

Lapin vasemmistonuoret on erityisen huolissaan sosiaali- ja terveysministerin suhteellisuudentajusta. Räty on linjannut, ettei synnytysosastojen toiminta ole lähipalvelu. Esimerkiksi Länsi-Pohjan keskussairaalan synnytystoiminta on lakkautusuhan alla. Meri-Lapin alueen asukkaat haluavat elää, synnyttää ja kasvattaa lapsensa kotiseudullaan. Alueen väkiluku on n. 50 000 ihmistä, joten laukkautusuhka koskettaa merkittävää osaa maakunnan väestöstä. Lapin keskussairaalan kapasiteettiä on turha kuormittaa entisestään, sillä jo nyt Lapin pisimmät synnytysmatkat ovat peräti 500km. Valtavat synnytysmatkat näkyvät myös kustannuksissa, sillä siirrot vaativat usein ensihoidollista ambulanssikuljetusta.

Pohjoisen keskisuurilla paikkakunnilla on jo aiempaa kokemusta synnytysosastojen lakkauttamisesta. Kuusamon terveyskeskuksen synnytystoiminta lakkasi 2010, jolloin terveyskeskuksen ylilääkäri Niilo Keränen kertoi Koillissanomille, ettei synnytystoiminnan lakkauttaminen ole tuonut Kaupungille lainkaan säästöjä. 

http://www.koillissanomat.fi/etusivu/synnytysosaston_lakkautus_ei_tuonut_s%C3%A4%C3%A4st%C3%B6j%C3%A4_4937618.html

puheenjohtaja: Jussi Öman – 040 7314145
piirisihteeri: Eetu Ahola – 040 7000219